A BRDSZ elektronikus hírlevele
2015. novemberi 1. szám
Erzsébet utalvány
2015. december 5. (szombat), Kossuth Klub
A KÖZSZOLGÁLTATÁSOK ÁRA - EMELKEDŐ, VAGY HANYATLÓ NEMZET?

Bővebben...
FELHÍVÁS

Tisztelt BRDSZ tagok!

A BRDSZ Intéző Bizottsága felhívással fordul a tagsághoz.
Azon tagjaink, akik
2016. 01.01. és 02.28. között
befizetik 2016-os éves tagdíjukat,
SORSOLÁSON VESZNEK RÉSZT!

Kisorsolunk 2016. március 07-én

Hévíz Gyopárosfürdő Balatonmáriafürdő
1 db hévízi 1 db gyopárosfürdői 1 db balatonmáriafürdői

beutalót!

Azon tagjaink között, akik
2016. 01.01. és 02.28. között
lépnek be a szakszervezetünkbe,
és befizetik éves tagdíjukat 2016. 02.28-ig,
szintén sorsoláson vesznek részt.

Kisorsolunk 2016. március 07-én
1 db balatonmáriafürdői
1 db hévízi,
vagy
1 db gyopárosfürdői
beutalót!
Intéző Bizottság

A belügyminiszter
.../2015. (.........) BM rendelete

a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek egyenruha-ellátásra jogosult személyi állományának ruházati és öltözködési szabályzatáról, valamint a különleges foglalkoztatási állomány ruházati-, fegyverzeti-, kényszerítőeszköz és világítástechnikai felszereléséről
http://www.kormany.hu/download/3/15/80000/tervezet.pdf#!DocumentBrowse

Teljesítményértékelés a közszférában I.
A közszférábna a siker – több más tényezőn, mint az aktuális politikai prioritásokon, a rendelkezésre álló anyagi erőforrásokon, a hozzáértő döntéshozatalon túl – igen nagy mértékben az ott dolgozó emberek által nyújtott teljesítmény színvonalától függ.
http://www.munkajog.hu/rovatok/napi-hr/teljesitmenyertekeles-a-kozszferaban-i

Teljesítményértékelés a közszférában II.
Mik a teljesítményértékelés eljárási szabályai és jogkövetkezményei a közszférában? Erre adunk választ cikksorozatunk második részében. A teljesítményértékelésre évente kétszer kerül sor. Ennek első lépéseként az értékelő vezető ismerteti az értékelt közszolgálati tisztviselővel  az aktuális értékelési időszakra szóló értékelési tényezőket (január hónapban, illetve július első két hetében).  A feladatok értékelését június második két hetében, illetve januárban kell elvégezni, a kompetenciákét csak évente egyszer.
http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/teljesitmenyertekeles-a-kozszferaban-ii

Teljesítményértékelés a közszférában III.
A rendvédelmi szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény (a továbbiakban: Hszt.), illetve a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) szintén tartalmaz teljesítményértékeléssel kapcsolatos szabályokat, amelyekhez szintén a Vhr. rendelkezései kapcsolódnak. (Megjegyzendő, hogy a rendvédelem területén 2009-ben eltörölték a teljesítményértékelést és csak 2013-ban vezették be újra).
A honvédségi állomány tagja teljesítményértékelésének célja az előmenetel objektivitásának biztosítása, az egyéni kezdeményezésen és a vezetői elgondoláson alapuló hatékony kiválasztási rendszer működtetése. A NAV az elnöke által meghatározott sajátos teljesítményértékelési rendszert alkalmaz.
http://munkajog.hu/rovatok/munkahely/teljesitmenyertekeles-a-kozszferaban

Nyaralni küldi a határon szolgáló rendőröket a kormány
Ötezer, a schengeni külső határon szolgáló rendőrnek és családtagjaiknak, összesen 15 ezer embernek nyújt  800 millió forintos keretösszegben üdülési lehetőséget a kormány - jelentette be az emberi erőforrások minisztere és a belügyminiszter szerdán.
http://index.hu/belfold/2015/10/28/nyaralni_kuldi_a_hataron_szolgalo_rendoroket_a_kormany/

Nyilvántartás készül arcunkról a hatóságok számára
Arcképprofilokat nyilvántartó rendszer létrehozásáról döntött kedden az Országgyűlés, az adatbázishoz csak felügyelettel férhetnek hozzá a hatóságok.
http://hvg.hu/itthon/20151117_Nyilvantartas_keszul_arcunkrol_a_hatosago

Ha nem szól időben a beteg, vihetik az adatait
A jövő év első felében nyitják meg a leletek és a kezelések egységes adatbázisát, s várják, hogy a betegek rendelkezzenek arról, ki férhessen hozzá az egészségügyben róluk összegyűjthető információkhoz. Tilthatnak teljesen vagy név szerint is, de ha nem tesznek semmit, a hozzájárulásukat megadottnak tekintik.
http://nol.hu/belfold/ha-nem-szol-idoben-a-beteg-vihetik-az-adatait-1575439

Egyre több adatot igényel a kormány a Facebooktól
A Facebook közzétette a legújabb átláthatósági jelentését, amiből kiderült, hogy az év első félévében összesen 185 alkalommal kért ki adatokat a magyar kormány. Ez összesen 224 magyar felhasználót jelent, azaz gyakorlatilag minden napra jut egy adatigénylés.
http://nepszava.hu/cikk/1076294-egyre-tobb-adatot-igenyel-a-kormany-a-facebooktol

A tűzzel játszik a kormány: eltörlik a munkanélküli-segélyt, csak közmunka lesz
A válság óta Európa nagy része inkább növelte a szociális kiadásait, hogy enyhítse a munkanélküliséget. Mi ezzel szemben jövőre rekordra tervezzük járatni a közmunkaprogramot, 2018-ig pedig eltörölnénk a munkanélküli-segélyt. Ez hosszabb távon öngyilkos terv lehet – főleg, hogy úgy tűnik, bármit is mond a kormány, a közmunka nem kapu a rendes munkához.
http://index.hu/gazdasag/2014/11/13/szocialpolitika/

Nyugdíjba készül? Erre figyeljen!
A nyugdíjba vonulás időpontjának megválasztása a nyugdíjkorhatár betöltésétől, mint legkorábbi lehetőségtől kezdve több dologtól is függhet. Ezek között egy szempont lehet a nyugdíj összegének nagyságrendje, amely eltérést mutathat abból a szempontból, hogy melyik évben történik a nyugdíjba vonulás.
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nyugdijba_keszul_erre_figyeljen.606019.html

Meddig szüneteltethető a nyugdíjfolyósítás?
Év végéhez közeledve gyakran felmerül az a kérdés hogy, a nyugdíj, illetve egyéb ellátások folyósítása mellett végzett keresőtevékenység jövedelmi korlát túllépése miatt szüneteltetett folyósítása meddig fog tartani.
http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/meddig-tortenhet-a-nyugdijfolyositas-szuneteltetese2

Mikor kérhetünk nyugdíjemelést?
mikor kérhető méltányosságból nyugdíjemelés, illetve árvaellátás meghosszabbítása.
http://munkajog.hu/rovatok/munkaber/mikor-kerhetunk-nyugdijemelest

Így kaphat segítséget felépülésre és utókezelésre
Amikor a betegség egy szempillantás alatt tör ránk, de hosszú ideig tart a gyógyulás, akkor különösen fontos az anyagi segítség. Egy hosszú hónapokba vagy akár évekbe telő rehabilitáció komoly anyagi megterhelést jelenthet a család számára, ugyanis a jövedelemkiesés mellett a beteg sokszor kénytelen saját zsebből finanszírozni a kezelések egy részét.
http://hvg.hu/brandchannel/nnbiztosito_20151115_Igy_kaphat_segitseget

Súlyos betegek reménytelenségbe taszítva - Riasztó rendelettervezet
Az un. egyedi méltányossági keretből olyan betegségek gyógyszereit támogatta eddig az egészségbiztosító, mint például a leukémia, az agydaganat,az előrehaladott Parkinson-kór, a C vírusos májgyulladás. Nos, a múltidő lehet, hogy helyénvaló. Betegszervezetek és a gyógyszergyártói szövetség is aggodalmuknak adnak hangot az egyedi méltányosságú készítmények alkalmazásának tervezett módosítása miatt.
http://nepszava.hu/cikk/1076221-sulyos-betegek-remenytelensegbe-taszitva---riaszto-rendelettervezet

Modern rákterápia: lehetőségek és nehézségek
A molekuláris diagnosztika és terápia immár nélkülözhetetlen a rákbetegek világszínvonalú ellátásában, ám a korszerű kezeléshez vezető út gyakran nehézségekkel tarkított. Ha létezik is célzott gyógyszer a beteg daganatára, az orvosnak segítségre van szüksége abban, hogy kiválassza, melyik az, a betegnek pedig abban, hogy hozzá is jusson.
http://www.origo.hu/egeszseg/20151113-rak-rakterapia-megelozes-diagnosztika-daganat-dns-mutacio.html

Hogyan szabályozható a munkahelyi öltözködés?
Meddig mehet el a munkáltató a munkahelyre vonatkozó megjelenési szabályokkal? Áttekintjük, milyen keretek között írható elő kötelező viselet, avagy milyen feltételekkel tiltható ki a lábujjközös papucs vagy a spagetti pántos top a munkahelyről.
http://munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/hogyan-szabalyozhato-a-munkahelyi-oltozkodes