A BRDSZ elektronikus hírlevele
2015. szeptember 8.
Erzsébet utalvány
KÖSZÖNETET MONDUNK!

Dr. Bárdos Judit főtitkárKovács József főtitkár-helyettesA Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete nevében a szakszervezet érintett tagjainak, a rendvédelmi szervezetek hivatásos, közalkalmazott, közszolgálati tisztviselő, munkavállaló és közhasznú munkás dolgozóinak köszönetünket fejezzük ki az elmúlt hetekben és napjainkban végzett sokszor embert próbáló munkájukért, amelyet eredeti munkahelyüktől, így a családjuktól távol, fizikai és pszichés megterhelés mellett, egészségüket kockáztatva végeztek és végeznek.

Köszönet mondunk mindazon kollégáknak, akik az elvezényeltek helyett munka helyükön végzik több ember helyett feladataikat.

Szurkolunk a mélyvízbe bedobott és így úszni tanulni kényszerülő közel 880 szakközépiskolás próbarendőrnek és az őket tanító mentor edzőknek, hogy a tanulási folyamat sikeres és problémamentes legyen.

Dr. Bárdos Judit főtitkár
Kovács József főtitkár-helyettes


Káosz uralja a rendőrséget
Népszava | 2015. szept 4.

Nem tudni, valójában ki irányítja ezekben a napokban a rendőrséget. A Keleti pályaudvaron hétfő óta tapasztalható formai és tartalmi irányítási következetlenség nem csupán a menekültek, és a lakosság, de maguk a rendőrök számára is követhetetlenek.

Lázár János csütörtöki kormányinfóján a minisztertől a elhangzott egy félmondat arról, hogy ő jelentést kap a rendőri tevékenységről. Ez önmagában nem törvénytelen, de az események fényében legalábbis különös.A rendőrség hivatalos külső kommunikációja lényegében a nullával volt egyenlő a testület tevékenységével kapcsolatban. Sem az eseményeket követően, sem a folyamatban lévő történésekkel kapcsolatban nem adtak érdemi információt.

Több, a terepen szolgálatot teljesítő, illetve az irányításban dolgozó rendőrrel is beszéltünk, valamennyien azt állították, hogy rendkívül szervezetlen, és átgondolatlan a vezetésük. Az, hogy "zárnak" vagy "nyitnak" a pályaudvaron, hogy milyen ruházatban, felszereléssel vezénylik őket a helyszínre szerintük a zűrzavart jelzi, és egyben azt, hogy a döntési jogkörök valójában nem a szakmai vezetők kezében vannak.

Ez egyik tiszthelyettes arról is beszélt, hogy amikor fehér pólóban, alapfelszereléssel – vagyis a „barátságos rendőr” pozíciójába – küldték sorfalat állni a Keletihez, bizony aggódtak, hogy mi lesz, ha megindul a tömeg. Szinte sehol sem voltak jelen olyan létszámmal, hogy érdemi módon akadályozhassanak meg egy tömeges megmozdulást.

Arról is információkat kaptunk, hogy a rendőrség a teljesítőképessége határára érkezett. Az országban működő szervek diszlokációja – nagy erőkről beszélünk – rendkívül széttagolt. Röszkén, a hangárnál, déli a határ mentén, Bicskén, a menekülttábornál, a fővárosi pályaudvarokon, illetve a menekültbefogadó állomásokon oszlanak meg az egységek. Ehhez jött a csütörtök esti focihuligán-támadás, és a pénteki, botránnyal fenyegető magyar-román válogatott labdarúgó mérkőzés. Az állomány fáradt, kimerült, teljesítőképességük határán van, sokan a megfelelő pihenőidő hiányáról panaszkodnak – tudtuk meg.

Péntek délután az is látható volt, hogy a Bécs felé megindult tömeget olyan kevés rendőr próbálta az autópálya helyett az 1-es főút felé terelni, hogy a menekülők egyszerűen átsétáltak a „kordonon”.

A külföldiek ráadásul elveszítették a magyar egyenruhások iránti bizalmukat, ami korábban többé-kevésbé megvolt. Ennek oka főként a csütörtöki „beugrató” akció, amellyel a Keletiből Bicskére vitték őket vonattal.

A rendőrséget sokak szerint már nem Papp Károly főkapitány, de még csak nem is Pintér Sándor belügyminiszter irányítja, hanem a kancellárián, illetve a kormányfő hivatalában ülők – a napi politikai iránynak megfelelően. A háttérben a legtöbben Bakondi Györgyöt, a katasztrófavédelem volt vezetőjét, Orbán Viktor miniszterelnök mai belbiztonsági tanácsadóját – és más civil tanácsadókat – sejtik.

Egyes – az egyenruhások közt terjedő - hírek szerint bármelyik percben bevezethetik az úgynevezett „kétórás mozgósítást”, azaz azt, hogy valamennyi rendőrnek készenlétben kell állnia, hogy – akár szabadnapján is - két órán belül bevonuljon szolgálati helyére.

Lapunknak egy készenléti rendőr azt is elárulta, hogy az állomány hangulata meglehetősen rossz. A Készenléti Rendőrséget ugyanis néhány hete „lefokozták”, központi szervből területi szervvé minősítették, ami sok embernél fizetéscsökkenéssel jár - változatlan terhelés mellett. Ráadásul a határvadász századok felállítása miatt amúgy is nagy a fejetlenség náluk.

Veress Jenő
Ha nem szeretne BRDSZ hírlevelet kapni, a leiratkozáshoz írjon a brdsz@brdsz.hu címre.