T-MA - A BRDSZ elektronikus hírlevele
2014. február-március
Bárdos Judit:
az illetménykiegészítési pótlékot teljesítményértékeléshez nem lehet kötni


Elhangzott január 30-án az ATV, Reggeli start c. műsorban

Megszűnt a hivatásosok passzív választójogát korlátozó szabály

Megszűnt a hivatásosok passzív választójogát korlátozó szabály Az új alaptörvényben már nem szerepel az a szabály, amely korlátozná a hivatásos katonák, rendőrök és a nemzetbiztonsági szolgálat munkatársainak passzív választójogát, vagyis ők is indulhatnak az áprilisi országgyűlési választáson.

Ha azonban a jelölt megnyeri a választást, szolgálati jogviszonyát szüneteltetni kell a képviselői mandátum időtartamára.

Az Országgyűlés a 2010-es önkormányzati választás előtti nyáron fogadta el azt az alkotmánymódosítást, amely kimondta: a Magyar Honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai szolgálati jogviszonyuk fennállása alatt és annak megszűnését vagy megszüntetését követő három évig nem indulhatnak jelöltként az országgyűlési képviselők választásán, az európai parlamenti választáson, a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek, valamint a kisebbségi önkormányzati képviselők választásán.

A 2011-ben elfogadott alaptörvény azonban már nem tartalmazza ezt a szabályt, így megnyílt a lehetőség a hivatásosok előtt, hogy jelöltként induljanak az áprilisi országgyűlési választáson.

Az áprilisi országgyűlési választáson jelöltként indulni szándékozóknak március 3-ig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlást a választópolgároktól.

Forrás: Hiradó.hu
Pintér Sándor válaszol a BÉT ülésen felmerült kérdésekre

A Belügyi Érdekegyeztető Tanácson (BÉT) felvetett kérdések és az arra adott miniszteri válaszokat alábbiakban hírlevelünkben is közreadjuk:

KEDVES SZAKSZERVEZETI TAGOK,
AKTÍV MUNKAVÁLLALÓK!


A Központi Irodába beérkező értesítések alapján megállapítottuk, hogy

  1. 1.a banki megbízásokkal rendelkező néhány tagunk esetében havonta rendszeresen értesít minket a megbízással foglalkozó bank, hogy fedezethiány miatt a megbízást teljesíteni nem tudja,
  2. 2. illetve minden előzetes értesítés nélkül a tagdíjfizetést más módon vagy egyáltalán nem kívánják rendezni.

Kérjük az érintetteket, hogy tagdíjfizetésüket utólag rendezzék, vagy nyilatkozzanak arról, hogy tagságukat fent kívánják-e tartani.


TISZTELT NYUGDÍJAS KOLLÉGÁK!

Legújabb információink szerint 2014 első félévében nem várható jogerős döntés a strasbourgi perekben.

Ennek ismeretében kérjük, hogy akik február 28-ig nem rendezték az éves tagdíjukat (9600 Ft) azt legkésőbb március 31-ig fizessék be.

A nemfizetők esetében a perképviseletet megszüntetjük.

Üdvözlettel

dr. Bárdos Judit
főtitkár

A hitelek ötödét már nem fizetik

Miközben a kormány továbbra is lebegteti a devizahiteles csomagot, és a jogi helyzet tisztázására vár, a lakossági hiteleknél újabb rekordot döntött a nem teljesítő hitelek aránya.

A rokkantak többsége még felülvizsgálatra vár

Két év alatt alig több mint 57 ezer megváltozott munkaképességű ember komplex felülvizsgálatát végezték el az orvosszakértők, és még 135 ezren hátra vannak.

Semmit sem spórolt Magyarország
Eltüntetett nyugdíjasok

Két év alatt szűk százmilliárd forinttal csökkent a korhatár alatti nyugdíjakra fordított kiadások mértéke, ám ennek oka nem a nyugdíjasok számának csökkenése, hanem az, hogy 2011-ben nyugdíjuktól ideiglenesen megvont ellátottak újra visszalépnek a nyugdíjrendszerbe. Az átalakítás nem járt megtakarítással.

Itélet még nem történt!

Mint ismert a Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága három keresetet fogadott be és továbbra is pilot eljárás keretében bírálja el, a hozzá érkezett sok ezer panaszt. Hivatalos tájékoztatást csak ők kapnak. Éppen ezért közöljük az egyik eljárásban érintett - Szolgálat és Becsület elnöksége által nyilvánosságra hozott tájékoztatót.

Nyugdíj, korhatár előtti ellátás – ilyenkor nem folyósítható

Elérte-e a nyugdíjkorhatárt vagy sem, milyen jogviszonyban foglalkoztatják, mennyi a keresete – egyebek között ezektől függ, hogy keresőtevékenység esetén szüneteltetni kell-e a nyugdíj, illetve a korhatár előtti ellátás folyósítását

Ezt minden nyugdíjasnak és hozzátartozójának tudnia kell

Hogyan és mikor kaphatja meg a nyugdíjas, illetve a korhatár előtti ellátásban részesülő a járandóságát? Mit kell tennie, ha elköltözik vagy megváltoznak más adatai? Mi a teendő, ha elhalálozik a nyugdíjas?

Megváltozott munkaképességűek: módosult néhány szabály

A leglényegesebb változások az ellátáshoz való jogosultsági feltételeket, az ellátás melletti keresőtevékenység szabályait érintik, van azonban változás a felelősségi szabályok területén, és kiegészül a törvény a rehabilitációs szolgáltatások biztosítása céljából a rehabilitációs hatóság által vezetett nyilvántartás bevezetésével.