T-MA - A BRDSZ elektronikus hírlevele
2013. szeptember
Az Alkotmánybíróság közleménye
Elutasítva a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetésének vizsgálata

Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság a tegnap meghozott határozatával elbírálta a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (Knymt.) elleni indítványokat. A testület alaptörvény-ellenesnek ítélte és megsemmisítette azt a szabályt, amelynek értelmében a szolgálati járandóság folyósítását a Knymt. hatálybalépését megelőzően elkövetett súlyosabb bűncselekmények miatt is szüneteltetni kell. Az Alkotmánybíróság az indítványokat egyebekben elutasította.
Reméljük, a történetnek nincsen vége
Továbbra is bizonytalanságban tartják az embereket

Dr. Bárdos JuditAz Alkotmánybíróság javarészt elutasította a korkedvezményes szolgálati nyugdíjak megszüntetésével kapcsolatos beadványokat. Ez a döntés elsősorban rendőröket, tűzoltókat, katonákat érinti. Kérdésünk: ezzel most vége lett a történetnek?
Az Alkotmánybíróság határozatának teljes szövege

Demonstráció
Alkotmánybíróság IV/2350/2012. határozata
Lényeges megjegyzések néhány alkotmánybíró különvéleményéből:

Szeretnénk ráirányítani Tisztel Olvasóink figyelmét néhány alkotmánybíró az AB határozatához fűzött különvéleményére: „A szolgáltatásokat és a hozzájuk fűződő várományokat nem lehet sem alkotmányosan megfelelő indok nélkül, sem pedig egyik napról a másikra lényegesen megváltoztatni. (…)A nyugdíj nominális mértékének csökkentésére alkotmányosan nem kerülhet sor. (…) A nyugdíjrendszer átalakítása nem lehet pusztán gazdasági-gazdaságpolitikai kérdés.”

Demonstráció
Nem adtuk fel
Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága előtt 1300 BRDSZ tag beadványa

AlkotmánybíróságA leginkább érintettek körében ismert, hogy a BRDSZ az elmúlt évben mintegy 1300 szakszervezeti tagja beadványát terjesztette be a strasbourgi bírósághoz.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban a hozzá érkezett több mint 13 ezer a szolgálati nyugdíjuktól megfosztottak ügyében benyújtott beadványok közül véletlenszerűen kiválasztott három ügyben hónapokkal ezelőtt megkezdte az eljárást.

Ennek során az egyik, más érdekképviselet által benyújtott kérelmező ügyében úgy határozott, hogy felkéri a magyar kormányt a jogorvoslati kérelemmel kapcsolatos álláspontjának írásbeli kifejtésére. Az alperesként bevont magyar kormánynak mostanában járt le a megadott határideje, hogy a bíróság felhívásának eleget tegyen.

Ismeretes, hogy a bíróság - a véletlenszerűen kiválasztott esetekben – döntése kiterjed majd a nála nyilvántartásba vett, más szakszervezetek és más személyek által képviseltek ügyeire is.
Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága
SE ÉLETPÁLYA, SE BÉREMELÉS!


Korkedvezményes évek, akiknél még beszámítják

Korhatár alatti ellátásban részesülhet az, aki meghatározott szabályok szerint korkedvezményes nyugdíjra szerzett jogosultságot. Mit kell figyelembe venni a hivatásos szolgálati jogviszonyban állóknál? Az Adózóna.hu összefoglalta, mi pedig közreadjuk:
Kérdőív
Tisztelt Kollégánk, Barátunk, Bajtársunk!

Az egységbe tömörült belügyi, vámos és honvédelmi érdekképviseletek fontosnak tartják a Te személyes álláspontod megismerését.

Az álláspontodat tartalmazó kérdőívet (a kérdőív letölthető, számítógépen kitölthető és elektronikus úton elküldhető) kérjük, hogy küld meg elektronikus módon a BRDSZ központi email címére: brdsz@brdsz.hu
Erzsébet-utalvány