T-MA - A BRDSZ elektronikus hírlevele
2013. augusztus
Bajnai rehabilitálja a rendvédelmiseket

Az Együtt-PM szövetség vezetője, július 28-án rendvédelmiseknek tartott fórumot. Kónya Péterrel, a Szolidaritás elnökével együtt új életpálya-modellt és rehabilitálást is ígért nekik.

Augusztus végére mind a 106 egyéni körzetben meg kell egyezni az ellenzéki összefogás közös jelöltjeiben, akikkel meg lehet szólítani a csalódott jobboldaliakat, a reménykedő baloldaliakat és a bizonytalanokat, hiszen az emberek 56 százaléka rezsimváltást akar - mondta Bajnai Gordon a Margitszigeten, ma is aktív, illetve nyugdíj helyett már csak "ellátást" kapó rendvédelmisek előtt. Az Együtt-PM vezetője szerint "Orbán Viktor legyőzhető és legyőzendő". Ezúttal az ellenzéki erőknek már a választás előtt koalíciót kell kötniük, és "együtt leváltani a Magyarországot maga alá gyűrő zsoldoshadsereget, amelynek zsoldját a trafikban, földben fizetik".

A fórum másik vendége, Kónya Péter, a Szolidaritás Mozgalom elnöke is az összefogás szükségességéről beszélt, mondván: le kell váltani a hatalmat, amely "nem ismer se Istent, se hazát". Úgy folytatta: "folyamatosan hazudnak az arcunkba, megpróbálhatják befolyásolni a választást is", ezért mindketten javasolták, hogy minél több aktivista kísérje folyamatosan figyelemmel majd a voksolást, a szavazatszámlálást a választás tisztasága érdekében. "Egy pillanatra sem szabad becsukni a szemünket" - figyelmeztetett. Elhangzott, felkészültek arra, hogy ellenzéki győzelem esetén a Fidesz minden, 2006-ban bevetett eszközt újra megragad majd, hogy kétségbe vonja az korszakváltók győzelmét.

A fegyveres testületeknél dolgozóknak, a rendvédelmiseknek azt ígérték, hogy rehabilitálják őket, a nyugdíj mellett dolgozókra kivetett 16 százalékos különadót eltörlik, és visszaállítják a nyugdíj helyett csupán ellátást kapók jogosultságát.

Kónya szerint az MSZP-vel kötött közpolitikai megállapodásban rögzítették, hogy a fegyveres testületek tagjainak új életpálya-modellt kínálnak majd. Kónya megjegyezte: bár a rendőrségen belül speciális egységekre továbbra is szükség lesz, megszüntetnék a Terrorelhárítási Központot (TEK) és a Parlamenti Őrséget, mert ezek, a kormányfő illetve a házelnök alá rendelt szervezetek a "diktatúra jelképei".

Bajnai csodát nem tud tenni, de azt ígérheti, hogy az ország megáll a lejtő alján, és elkezd lassan felfele haladni az emelkedőn. Olyan Magyarországot szeretne látni - fejtette ki - amely szolidáris, és "ahol könnyebb felemelkedni, mint lecsúszni".

Olyat - folytatta, utalva Lázár János kijelentésére - "ahol valaki nem annyit ér, amennyije van." Figyelmeztetett: "nem szabad azt a hibát, sőt politikai bűnt elkövetnünk, amit Orbán, hogy nem azt cselekedte, amire felhatalmazást kért és kapott". Úgy vélte, "Orbán Viktor kormányzása 2010 óta egyetlen nagy őszödi beszéd." Kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy a választásokig nem várható "bomlás a Fideszben". Azért sem, mert a párt irányítási modellje leginkább a Keresztapa című filmre emlékezteti. A szigorú rendszer csak a 2014-es választás után bomolhat fel, ha "kiderül, hogy a király meztelen".

A kormányváltást követő első, konkrét intézkedések között Bajnai a befektetői bizalom visszaszerzését nevezte meg, mondván: ezt az Orbán-kormány - amely csak 2011-ben 26 alkalommal módosította az adójogszabályokat - teljesen elveszítette. Ők viszont - ígérte - elfogadják az úgynevezett adóalkotmányt, amely szerint évente legfeljebb egyszer módosítanak a közterheken. Akkor is úgy, hogy előzőleg konzultálnak az érintettekkel, és 60 napos felkészülési időt hagynak.

Bevezetnék továbbá a vállalkozásokkal szemben a "sárga lap" intézményét, ami azt jelenti, hogy nem büntetnek rögtön egy szabálysértést, vagyis nem a "pénzbehajtás" lesz a cél, hanem a figyelmeztetés, amit majd csak akkor követ a büntetés, vagyis "piros lap", ha egy hónap alatt sem rendeződik a helyzet.

Gazdaságpolitikai elképzelései között Bajnai a hitelezés újraindítását emelte ki, "hiszen Széchenyi is tudta, hogy a hitel nélkül nincsenek sikeres vállalkozások, beruházások". Csökkenteni tervezik a vállalkozások bérekre rakódó adóterheit is, hogy növeljék a foglalkoztatást. Utóbbiról Bajnai azt mondta hallgatóságának: "ne higgyék el, amit Orbán mond a foglalkoztatás bővüléséről, hiszen legfeljebb a havi 48 ezer forintot kereső közmunkások száma nő, és az ő bérüket sem a piac, hanem az állam fizeti." Bajnai kifejtette: szemben az Orbán-kormány egykulcsos rendszerével, amely csak a gazdagoknak kedvezett, az emberek 88 százaléka viszont rosszul járt vele, a kétkulcsos adóval az adófizetők 90 százaléka jár majd jól, és ezen belül a minimálbért keresők havi nettó 8-10 ezer forinttal vihetnek többet haza.

Az Orbán-kormány álságos és fenntarthatatlan rezsicsökkentési programjával szemben az ellenzéki összefogás azt ígéri, hogy elindítanak egy önrész nélkül is elérhető társasházi szigetelési programot, mellyel a rezsiköltség az energiahatékonyság miatt természetes módon csökkenthetők akár 30 százalékkal is, ez a mérséklés pedig "később sem függ majd a mindenkori miniszterelnök jóindulatától".

"Nem vagyok ijedős"

"Szembe találtam én már magam ennél sokkal nagyobb és dühösebb tömeggel is, nem vagyok az az ijedős fajta" - mondta lapunknak Bajnai Gordon arra reagálva, hogy a fideszes Kocsis Máté szerint "megfutamodott és elkullogott" Felcsútról, ahol tüntetés fogadta. Ismert, a volt kormányfő - Szabó Tímea és Karácsony Gergely PM-vezetők, valamint újságírók társaságában - csütörtökön Felcsútra látogatott, az Orbán Viktor háza mellett épülő futballstadionhoz, hogy megtekintse "Abszurdisztán központját". Ám a helyszínen lezárták előlük a stadionhoz vezető utat, a településen nem engedték megállni a buszukat, továbbá tüntetők kísérték őket.

A demonstrálókról Bajnai megjegyezte: a Magyar Nemzet szerint a Hajdú-Bét károsultjai voltak, de ezt ő nehezen hiszi, ugyanis "a libát összekeverték a kacsával". A más tüntetéseken is látott egyentáblákkal "felszerelt" tüntetőkről azt is mondta, "ha megijednék tőlük, nem járnám az országot". Utalt rá, hogy nemrég Szigetváron járt, ahol - mint kiderült - közmunkásokat szervezetek tüntetni ellene.

Felcsúton pedig a buszukat tucatnyi autóból álló tüntető-konvoj kísérte, rajtuk a Videoton szponzorának nevével. Az Abszurdisztán központjában tett látogatás Bajnai szerint azért is volt fontos, hogy megmutassák "a köztévé által paraván mögé rejtett világot és azt, hogy kilopták a szemünket is, most pedig vaksin tapogatjuk a zsebünket, hogy hol a pénz."

A stadionhoz vezető, Bajnaiék elől állítólag balesetveszély miatt biztonsági őrrel elzárt út érdekes módon egy nappal a látogatás után már nem volt lezárva. Erről az Együtt 2014 Facebook-oldalán tegnap közzétett fénykép árulkodott, amelyhez egy megjegyzést fűztek: "Visszamentünk Felcsútra, a stadionhoz vezető bekötőúthoz. Ahol tegnap még biztonsági őr állt, ma éppúgy nincs senki, mint tegnapelőtt, amikor először jártunk ott. Megint hazugságon kaptuk az Orbán-rezsimet".